Uprawa porzeczek czarnych i kolorowych

Kategoria: Blog

Uprawa porzeczek czarnych

Porzeczki należą do jednych z najpopularniejszych gatunków krzewów owocowych uprawianych w polskich ogrodach i na działkach. Zanim jednak zdecydujemy się na ich uprawę, warto poznać ich specyfikę oraz wymagania. Dzięki temu zapewnimy im optymalne warunki do rozwoju i będziemy mogli spodziewać się smacznych, bujnych owoców.

Porzeczki możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje: kolorowe, czyli białe i czerwone, oraz czarne. Gatunki te różnią się nie tylko kolorem owoców, ale również wymaganiami dotyczącymi uprawy.

Jak uprawiać porzeczki kolorowe?

W szkółkach krzewów ozdobnych i owocowych bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się porzeczki kolorowe, czyli białe i czerwone. Nie tylko bardzo ładnie się prezentują w ogrodzie, ale również są stosunkowo łatwe w uprawie. Przede wszystkim bardzo dobrze znoszą nawet niskie temperatury, a jednocześnie dobrze radzą sobie na stanowiskach nasłonecznionych. Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne. Najlepiej wybrać glebę o kwaśnym odczynie pH, chociaż bez większych problemów będą rozwijać się również na nieco słabszej glebie.

W przypadku porzeczek kolorowych należy pamiętać jednak o przycinaniu. Przycinanie należy zaplanować wczesną wiosną, zanim jeszcze porzeczka zacznie okres wegetacji. Kolejne przycięcie krzewów trzeba wykonać późnym latem. Systematyczne przycinanie należy wykonać w 5 roku po posadzeniu.

Jak uprawiać porzeczki czarne?

Porzeczki czarne są nieco bardziej wrażliwe na niskie temperatury niż kolorowe. W związku z tym należy sadzić je na stanowiskach słonecznych, ciepłych i osłoniętych od wiatru. Zimą warto je okryć włókniną, szczególnie w przypadku młodych krzewów. Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne, chociaż dobrze radzą sobie też w ogrodach o typowej glebie.

Porzeczki czarne najlepiej owocują na pędach 1-, 2-, 3-letnich, zatem przycinanie należy zaplanować w 4 roku po posadzeniu. W każdym sezonie wycinamy wszystkie pędy starsze niż 4 lata. Dzięki temu przyczynimy się do sukcesywnego rozwoju rośliny i bujnego owocowania.